18.11.07

Nilkkaleikkaus nr 5

Uran viides (5) nilkkaleikkaus on sitten tehty. Kovin montaa ei enää taida kone kestää vaikka aiemmat olivatkin jo vuosilta 1996-2000. Toivotaan että kaikki oppi noista tulee käytettyä enkä hölmöile turhaan tälläkertaa.

Orava teki Evansin tyyppisen leikkauksen, jossa vahingoittunut Peroneus brevis -jänne katkaistiin yläosastaan ja ommeltiin kiinni longukseen. Loppuosa uitetiin kehräsluun läpi 6mm poralla työstetyn reiän läpi ja kiristettiin nilkka sillä. Kuulemma jänne oli liian pahoin vaurioitunut korjattavaksi anatomisesti. Nivelsiteitäkin ommeltiin ja jalkaan iskettiin kipsilasta.

Vaikka arveluttaakin, kuinka jalan toiminnallisuus muuttuu tän operaation vaikutuksesta, niin ei auta kuin luottaa huippuammattilaiseen. Ei ainakaan jää jossiteltavaa kunhan itse hoidan kuntoutuksen niin hyvin kuin mahdollista. Ennuste on seuraavanlainen:

-kipsi 2,5vkoa, ensimmäinen viikko varaamatta, toisella puolikas paino sallittu ja sitten kokopainolla. Tämän jälkeen kepit nurkkaan jos mahdollista ja jalkaan nilkkatuki, jonka kanssa eletään 1kk
-kevyttä kuntopyöräilyä 1,5vkon kohdalta, kipsin poiston jälkeen enenevässä määrin mutta varoen nilkan täyttä liikettä. 6vko:n kuluttua voi kävellä enemmän ja pyöräillä ja hiihtää tuen kanssa. Juoksuaskeleita saa ottaa noin parin kuukauden kuluttua jos kaikki menee hyvin.

Saapa nähdä kuinka äijän käy; kovaa kuntoutusta ja mielenkiintoinen projekti on joka tapauksessa edessä ja tarkoituksena on olla vielä huippukunnossa viivalla. Ensimmäinen askel on etsiä hyvä fysioterapeutti kuntoutusvalmentajaksi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home